Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Gesztenye FŐZÉS
2006-11-05 15:421.
Torolt_felhasznalo_295455
Létrehozva: 2006. november 5. 15:42
Sziasztok!
Utánaolvastam az összes gesztenyés topiknak de mindenki süti és nem főzi a gesztenyét. A párom szerint azonban főzve is jó lenne.
Próbálta már valaki? Mennyi ideig kell főzni és csak sima vízben?
Előre is köszi!
Mindenképpen meg kell hámozni a gesztenyét főzés előtt! (Nem hiszem, hogy nagyon egészséges volna a héjából kifőtt sűrű, barna lé...) Erős, rövid pengéjű, hegyes késsel először a lapos végét vágom le, aztán hosszirányban kifejtem a héjából. A belső hártyát úgy kell letisztítani, mint a manduláról: kb. két percre lobogó forró vízbe dobom, de utána nem szűröm le, hanem egyenként veszem ki a vízből. Minél forróbb a gesztenye, annál könnyebben jön le a hártyája, ezért ajánlatos pl. gumikesztyűben megfogni. További főzést nem is nagyon igényel, de ha mégis, nagyon óvatosan, mert könnyen szétesik (párolófazék).
Sajnos nem volt alapanyag amit megfőzhettem volna .
De az egész topik arról jutott eszembe, hogy tegnap előtt sütöttem egy tepsivel (beáztattam, bevagdostam, megsütöttem, NLC-n tanultam   de a párom ki volt akadva hogy nem jön le a héja (türelmetlen férfiember), jobb lett volna ha megfőzöm mert akkor tuti jobban meg lehetett volna pucolni. Én még sose főztem gesztenyét és lövésem se volt mi a csínja-bínja.
Meg takarékoskodnom kell a villannyal, mert negyvenezer villanyszámlát fizettünk - pluszban az elszámoláskor .
Így jutott pl. a kuktában főzés eszembe, bár lehet az sem takarékosabb mint bekapcsolni a villanytűzhelyet....
Már nincs????? Én most vettem először!
Valaki kérdezte: a helyi piacon vettem és elég gyakran járok ki, de most láttam először, hogy árulják!
Ne keserítsetek el, hogy már le is érett!
Talán te vagy a párod tudnátok nekem segíteni, mát teljesen el vagyok keseredve, hogy oda az idei karácsonyi levesem. Tavaly asszem a Nők Lapja Évszakok valamelyik karácsony közeli számában találtam egy gesztenyés-gyömbéres marharagu leves receptet, amit szenteste meg is főztem. Hát kevés olyan finom kaját ettem életemben.
A receptet nem vágtam ki, az újságot elajándékoztam, és sehol sem találom ezt a receptet. Ha esetleg tudsz segíteni, nagyon megköszönném, bár kezdek beletörődni, hogy idén improvizálnom kell.
Hogy ne legyek nagyon off, azt elmondom, hogy én úgy csináltam, hogy beáztattam a gesztenyét egy pár órára, utána meghámoztam, és úgy tettem a levesbe.
Vessetek meg érte,de én kivetkőztetem a kis huncutokat a kemény kabátkából,és fehérneműben főzöm..Kb. 15-25 perc..
Pici sóval,csak egy csipetnyit teszek.De nem szabad túlfőzni,ha nem akarod,hogy ízetlen legyen.
Gyors öblítés hideg vízzel,és a tokja is könnyen lejön.
Különben én ezt is a mikróban sütöm, mint a sütőtököt! Kicsit be kell vágni a héját, mert különben szétrobban, és berakni egy tányéron a mikróba. Figyelni kell, amikor már szétnyílnak, akkor jó. Esetleg egy fogpiszkálóval is meg lehet nézni, hogy puha-e.
mmmmm, én is megenném.
idén valahogy nem sokat ettem
Én is úgy gondoltam, hogy a gesztenye-szezonnak már vége.
De Elle-nek lehet hogy van még gesztenyéje, ha most akar főzni.
Én kuktában főzöm,kb. fél órát.
Klasszul lehet pucolni.
Szerintem már nincs ilyenkor gesztenye (vidéki voltam sok-sok gesztenyefával a környéken).
Már "leérett". Amit lehet kapni, azt még korábban leszedték. Ezzel csak az a gond, hogy a gesztenye állásában romlik: feketedik a belseje.
Azt érdemes csak megvenni, aminek fényes a barna héja. Ha már fakó, akkor az már régebbi szedés.
Egyébként honnan veszel ilyenkor jó gesztenyét?
Ugyanis nekem a legutóbbi "vételem" fele kukacos ill. fekete volt.
Szia!
Főzve én sem vágom be. Én 1-2 évvel ezelőttig nem is sütöttem, annyira szerettem főve.
Nem kell bevagdosni. Sőt! Ami véletlenül szétnyílik (ritka) az egy kissé vizessé válik...
(legalábbis mi így szoktuk)
Sima vízben főzitek? Így is bevagdossátok?
Hát ez érdekes...
Én mindig főzni szoktam. Sima vízben, több órán keresztül. Legutóbb már elég "vén" volt a gesztenye, kb. 4 órán át főztem.
http://www.noimagazin.hu/article.php?articleid=225
Igen! Nagyon finom!!!!!
Főzni sokkal egyszerűbb, mint sütni. Kicsit másabb az íze, mert a főtt gesztenyéé inkább a gesztenyemasszához hasonlít, csak finomabb, hiszen a masszába beledarálják a héját is.
Főzni hogyan kell? Csak sima vízben. Kb egy óra. De érdemes megkóstólni egy szemet s ha puha, akkor nosza.