56 cikkek

Igazi hősök – megrendítő női sorsok

1956-ban a nők sem maradtak távol az eseményektől. Sokan vállalták a sebesültek ellátását, volt, aki főzött a harcolóknak, de olyanok is akadtak, akik fegyvert ragadtak a szabadságért. Segédmunkások, ápolónők, családanyák, orvosok és arisztokraták – nők, akik nem tudtak tétlenül otthon maradni, csak a fiukért, férjükért, testvérükért aggódni. Akik tenni akartak valamit.

Nők, akiknek az életét különbözőképpen befolyásolta az 1956-os forradalom. Már kevesen vannak, akik élnek és el tudják mondani, hogy mi történt velük. Mi vitte őket az események sodrába és hogyan szenvedték meg a forradalom utáni megtorlást. Rémiás Miklósné, Csépány Valéria, Káldor Vera, Szilágyi Júlia, Bozóki Éva, Tóth Ilona….

Tóth Ilona orvostanhallgatóként jelentkezett önkéntesnek, s emberéletet mentő munkája mellett a röplapok nyomtatásában is részt vett. Elfogása után koncepciós perbe fogták, majd halálra ítélték….

Olvass még 1956-ról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top