56 cikkek

Szabadság, szerelem – az első szabad esküvő 1956. októberében

Miközben a miniszterelnök, Nagy Imre arról tájékoztatta a lakosokat, hogy megállapodást kötöttek a szovjet kormánnyal, minek következtében a szovjet csapatok azonnal megkezdik a kivonulást Budapestről, az élet ment tovább, ha nem is a megszokott kerékvágásban.

Mámorító lehetett a hangulat, a forradalmi napilapok a kollektív boldogság semmihez sem fogható érzéséről számoltak be: ismeretlenek ölelkeztek az utcán. Lehet, hogy ez a hév ragadta magával azt a fiatal párt is, akik október 29-én hétfőn, a frissen megalakult kispesti nemzeti bizottság anyakönyvvezetője előtt kimondták egymásnak a boldogító igent.

“Érdekes és derűs színfolt e harcos, forradalmi órákban, hogy az új nemzeti bizottság anyakönyvvezetője előtt megjelent az első fiatal pár: Pintér József minisztériumi tisztviselő és Petrányi Erzsébet segédmunkás” – tudósított a Népszava 1956. október 30-i száma.

Szabadság, szerelem – Az első szabad esküvő 1956. októberében

Az is lehet, hogy az esküvői fotókon a háttérben, látszódnak a rommá lőtt épületek, hiszen a forradalomból Kispest is kivette a részét: itt október 25-26-án voltak először fegyveres összetűzések. A Kispesti Kapitányság rendőrei letépték a vörös csillagot sapkájukról.

Pár nap boldogság és viszonylagos csend után november 4-én a szovjet tankok végeláthatatlan sorokban ellepték a Nagykőrösi és az Üllői utat…

Olvass még az 56-os forradalomról!

Forrás: Népszava 1956. október. 30; mno.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top