56 cikkek

Így koncertezett Budapesten az Alekszandrov-együttes, alig 4 nappal a forradalom előtt

A Szovjet Hadsereg katonáiból álló kórus, az Alekszandrov-együttes, angliai és jugoszláviai fellépések után látogatott el hazánkba, ahol néhány napon át szórakoztatták a budapesti közönséget. Mindez néhány nappal az október 23-ai forradalom előtt történt.

Az 1928-ban alapított kórus első karmestere Alekszandr Alekszandrov, moszkvai egyetemi tanár volt, aki posztját fiára, Borisz Alekszandrovra örökítette. 1956-ra az Alekszandrov-együttes ténylegesen világhírű lett: a katonákból álló kórusával, hagyományos orosz népi hangszereket is felvonultató zenekarával és táncosaival. 

Repertoárjukban főleg orosz népdalok, népies műdalok és szovjet katonadalok szerepeltek: olyan mindenki számára közismert slágerek, mint a Katyusa vagy a Kalinka. De igazi művészi értéket képviselő komolyzenei műveket is adtak elő, nagy valószínűséggel ennek is köszönhető, hogy az időközben több száz fősre duzzadt együttes a mai napig fennáll, sőt sikeresen koncertezik szerte a világban, világhírű művészekkel vállalva közös fellépéseket.

A Szabad Nép 1956. októberi lapszámaiból kiderül, hogy a zenekar október 19-én még Budapesten, az Operában is koncertet adott, majd október 21-én, vasárnap reggel – szinte észrevétlenül – a Nyugati pályaudvarról indultak vissza a Szovjetunióba.

Olvass még 1956-ról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top