56 cikkek

Programsorozattal emlékezik ’56-ra az Opera

Tizenkét különböző programmal, köztük három ősbemutatóval, musicallel, hangversenyekkel és képzőművészeti kiállításokkal készül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére a Magyar Állami Operaház.

Az ünnepi programsorozat október 21-én kezdődik.

“Az 1956-os emlékbizottság azzal a céllal kezdte el az emlékévet, hogy megszólítsa az egész országot, és minden magyar emberhez közel vigye az 1956-tól kapott örökséget” – mondta el Schmidt Mária, az emlékbizottság társelnöke, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, aki a programok közül felhívta a figyelmet a Szerelem című opera ősbemutatójára. A mű Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója kezdeményezésére kiírt pályázatra született.

Szintén ősbemutató az 1956-os magyarországi események inspirálta A bánya című opera; a Vilppu Kiljunen rendezte darabban Tommi Hakala, Miksch Adrienn, Laborfalvi Soós Béla, Fried Péter és Kiss B. Atilla lép színpadra. A finn zenemű mellett a Déry Tibor-Makk Károly-Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján íródott azonos című operát szintén Kiljunen viszi színre Fodor Gabriella és László Boldizsár, valamint Balatoni Éva előadásában.

Programsorozattal emlékezik ’56-ra az Opera

Az Opera további programjai között szerepel a Cziffra 1956 című hangverseny, amelyet a Budapesti Filharmónia Társaság Cziffra György zongoravirtuóz emlékének ajánl. Az évforduló előestéjén az Erkel Színházban elhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bartók 2. zongoraversenye és Brahms 2. szimfóniája Kocsár Balázs vezényletével, a szólista Balázs János Liszt-díjas zongoraművész.

Október 23-án négy helyszínen tart előadást az Opera:

  • A nagyszínpadon látható az Állami Díszelőadás az intézmény szólistáinak, zenekarának és énekkarának, valamint a Magyar Nemzeti Balett művészeinek közreműködésével, Káel Csaba rendezésében.  
  • Este 11 órától láthatja a közönség a Kádár utolsó beszéde című dokumentumjáték ősbemutatóját az Operaház nézőtere alatti “trapézpincében”.
  • Október 23-án és 31-én látható az Erkel Színházban az 56 csepp vér című musical Szikora János rendezésében.
  • Kassai polgárok címmel rendeznek gálaestet a kassai színházban, amelyre az Opera magyar gálaműsorral készül.

Novemberig tartanak a programok

Október 24-én New Yorkban, az ENSZ-székház Közgyűlési termében lép fel az Opera: az ENSZ világnapján rendezett gálaesten Szennai Kálmán vezényletével Erkel, Kodály és Liszt művei mellett felhangzik Brahms Magyar táncok-sorozatának két darabja, az énekes szólista Rost Andrea és László Boldizsár.

A megemlékezés jegyében szervezett programok november 4-ig tartanak. Az Erkel Színházban az áldozatok emlékére ekkor hangzik fel az 56-os rekviem című koncert, amelyen Verdi Requiemjét a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara adja elő Daniele Rustioni vezényletével.

Programsorozattal emlékezik ’56-ra az Opera

Az 1956 utáni megtorlásról szóló Sír a téli éjszaka című daljátéknak a Jókai utcai Zenekari Centrum ad otthont november 3-án és 4-én. Andrássy Frigyes műve Tóth János rendezésében kerül színre, karmester Kovács János. Az Erkelben látható november 4-ig az 1956 cigány hősei című fotókiállítás, amelynek anyagát a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Terror Háza Múzeum bocsátja az intézmény rendelkezésére. A kiállítás október 22-én, a legendás Cziffra-koncert évfordulóján nyílik. A Forradalom, feketén-fehéren című Ács József Ferenc-emlékkiállításon 25 alkotást mutatnak be az Erkel Színház Kodály termében október 23-tól november 18-ig. Az 1956-os tus- és filcrajzsorozatot a művész az emigrációban töltött évek alatt Kanadában alkotta.

 Olvass még az 56-os forradalomról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top