56 cikkek

Így lett az 56-os forradalom zenéje egy poros Beethoven-lemez

Egy zenemű már az első napoktól összefonódott a forradalommal az egész ország számára, pedig nem is erre az alkalomra íródott. Beethoven Egmont nyitányáról van szó, amit egy rádiós talált meg a Parlamentben.

1956. október 23-án éjszaka, mielőtt megkezdődtek a harcok a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete körül, egy mobil rádiós kocsit telepítettek a Parlamenthez. A Rádió elfoglalásától a forradalom végéig már csak innen szólt az adás, telefonvonalakon keresztül. A rádiózáshoz azonban zene is kell, ami a rádió épületében maradt. Végül a technikusok találtak egy régi lemezjátszót néhány lemezzel a Parlament egyik klubszobájában. Köztük volt a Himnusz, a Szózat, néhány magyar dal, és Beethoven Egmont nyitánya. Másnap délben ez szólt, mikor Nagy Imre bejelentette, hogy amnesztiát kap, aki azonnal leteszi a fegyvert, és a következő hetek egyik leggyakrabban játszott darabja lett.

Beethoven a zenét Goethe Egmont című színdarabjához írta, mely témájában is kapcsolódik a forradalomhoz, bár azt nem tudni, hogy ez véletlen, vagy a rádió technikusainak műveltségét dicséri. Főszereplője Egmont gróf, egy holland arisztokrata, akinek kivégzése a Németalföld fölött uralkodó spanyolországi Habsburgok ellen kirobbant forradalom egyik oka volt. Egmont tiltakozott az inkvizíció bevezetése ellen, és meg akarta győzni II. Fülöp spanyol királyt, hogy legyen engedékenyebb, de a király először udvariasan elutasította, majd bebörtönöztette eretnekség vádjával. Bár a gróf is katolikus volt, és a forradalom radikális protestánsaival szemben Fülöpöt támogatta, 1568-ban lefejezték. Halála után tiltakozási hullám söpört végig az országon, mely hozzájárult a végül Hollandia függetlenedéséhez vezető Nyolcvanéves Háború kitöréséhez.

Az Állami Hangversenyzenekar a forradalom leverése utáni első koncertjét az Egmont nyitánnyal kezdte.

Olvass még 1956-ról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top