56 cikkek

Miért énekelnek az 56-os hősökről az olasz focibajnokságban?

Az 1956-os forradalom magyar hősei ott vannak minden vasárnap, mikor az egyik legnagyobb szurkolótáborral rendelkező olasz csapat, a Lazio pályára lép. Az ultrák ugyanis ki nem hagynák kedvenc csapatuk lelkesítő himnuszát, ami nem másról, mint az 1956. októberi magyar forradalom fiatal hőseiről szól. Vagy legalábbis nekik állít emléket.

Azt nem tudhatjuk biztosan, hogy a mostani drukkerek pontosan tisztában vannak-e a dal jelentésével, de az eredeti szövegírók szolidaritásához kétség nem férhet.

Habár a nagypolitika szintjén a “be nem avatkozás” elvét követték 1956-ban az olaszok, az átlagemberek között óriási hullámot indítottak el a magyar események: a Giovane Italia elnevezésű antikommunista szervezet országszerte több tízezres diáktüntetéseket szervezett Milánótól Rómáig és tovább, tiltakozó megmozdulásaik pedig felpaprikázták az amúgy is meglévő kommunistaellenes hangulatot.

A forradalom leverése után jó tíz évvel, az észak-olasz Trieszt városában született meg az “Avanti ragazzi di Buda…” kezdetű dal, ami hangulatában kísértetiesen emlékeztet bennünket a szintén olasz “Bella ciao…” partizándalra. A különbség persze adott: nem mindegy, hogy a barikád melyik oldalán áll az ember. Ezt a dalt választotta himnuszául az olasz Lazio csapatának erősen jobboldali érzelmű szurkolótábora is.

Az olasz érzelmek a forradalom leverése után sem hagytak alább, becslések szerint nagyjából 5 ezer magyar menekültet fogadtak be az országba, akiknek aztán nagy része továbbvándorolt. Az 1956-ban Magyarországot elhagyni kényszerülők közül alig pár százan választották Itáliát végleges otthonuknak.

A Petőfi Rádió és az M2-ből lett Petőfi TV is felkarolta a forradalmi dalt: közös pályázatot írtak ki újraszövegezésére. Az első három helyezett több százezer forintos jutalomban részesül, a legjobb dalokat pedig a Petőfi rádión játsszák majd.

Forrás:

  • www.historia.hu
  • Csorba László – Walcz Amarylisz: Szimpátia és pártharcok Olaszországban, 1956 visszhangja Olaszországban

Olvass még 1956-ról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top