56 cikkek

Otthon is csinosan – így öltöztek a magyar nők 1956-ban

Hogyan befolyásolta a forradalmi hangulat a divatot? Miben jártak a magyar nők 1956 ősze előtt? Hogyan számolt be a Nők Lapja Grace Kelly máig legendás esküvői ruhájáról? Ilyen volt a divat a forradalom előtt.

Divatlecke fiataloknak

Mibe öltözzenek a fiatalok az érettségi banketten, miben menjenek majálisozni a tizennyolc éves lányok? Ebben kértek tanácsot a fiatal, városi hölgyek 1956-ban a Nők Lapjától. És mit ajánlottak nekik? Leginkább kék és fehér színű ruhákat és szigorúan térd alá érő szoknyákat.

Divat 1956-ban

Mit lehetett felvenni este 8 után?

1956-ban a selyemruhákat és a sötétebb árnyalatú kiskosztümöket ajánlották a nőknek esti viseletként. A nőiességet, a kecsességet szerették volna visszaadni a ruhák, amelyeknek tervei minél vékonyabb derékkal készültek el. Sokaknak talán fel sem tűnik, de egyvalami szinte rendre hiányzott az összeállításokból. Ez pedig a nejlonharisnya. 1956-57 környékén – a forradalmi hangulat hatására is – egyre nagyobb igény lett az egyéniség, a karakteresség megmutatására. A magyar divatipar próbálkozott, de a keresletet nem tudta kielégíteni, így számos termék – köztük a nejlonharisnya – csempészáruként jutott be az országba.

Divat 1956-ban

Kényelmes szoknyák és nőies pulóverek

Bár nem bársonyból – ahogyan az 1956-ban nagyon divatos volt –, de más anyagból ma is szívesen viseljük a lágy esésű, nagy zsebes, térd alá érő szoknyákat. Ehhez pedig kimonóujjú pulóvert javasoltak, természetesen saját kötéssel.

Divat 1956-ban

Otthon is csinosan…

Ma DIY, vagyis “Csináld magad!” ötleteknek hívnák ezeket az 1956-os Nők Lapja-praktikákat, amik abban segítettek az olvasóknak, hogyan varázsoljanak kötényt egy régi nyári ruhából. A szerkesztő arra is figyelt, hogy duci hölgyeknek ne ajánljon olyan otthonkát, kötényt, ami csak a sovány nőknek áll jól.

Divat 1956-ban

Grace Kelly ruhája a magyarok nőket is érdekelte

Tavasszal hazánkba is eljutott a hír, hogy a világ egyik legismertebb színésznője, Grace Kelly a monacói herceg felesége lesz. Kelly a polgári szertartáson egy egyszerű rózsaszín kosztümöt viselt fejdísszel, ezt Helen Rose tervezte, aki a színésznő másnapi, emlékezetes esküvői ruháját is megálmodta. Az a darab 6 hét alatt készült el, 30 varrónő dolgozott rajta. A ruhához tartozott egy majd 100 méteres fátyol is.

Divat 1956-ban

A Nők Lapja a cannes-i filmfesztivál kapcsán számolt be Grace Kelly és III. Rainier herceg esküvőjéről.1956-os tudósításban így írt az eseményről Görög Erzsébet: “A francia sajtó oldalakat szentelt az előkészületeknek, az amerikai sztár toalettjei leírásának, az esküvő részleteinek, a század nagy házasságának….”

Divat 1956-ban

Október elején még az őszi-téli divatra készültek a nők…

A forradalom előtti utolsó Nők Lapja október 18-án jelent meg. A Fővárosi Mértékszabóság modell-szalonjainak szezonnyitó bemutatóját is megtartották még. Lefelé bővülő kabátokat, változatos kosztümöket, övekkel díszített ruhákat, illetve a ciklámen, piros és lila színeket ajánlották a magyar nőknek 1956 őszi-téli divatjának. A divatbemutatóról a Nők Lapja is beszámolt, míg az MTI egyik októberi közleményében, a Divatáru Nagykereskedelmi Vállalat téli árucikkeiről írt. “A női divatújdonságok között legérdekesebbnek a Déryné elnevezésű köntös ígérkezik…”

Divat 1956-ban

Fotók: Nők Lapja Archívum, Profimedia
Címlap: Fortepan

Olvass még 1956-ról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top