Aktuális

Mikor érdemes bankkártyát használni?

Manapság már természetes, hogy a legtöbben rendelkezünk bankkártyával, ha másért nem, mert a munkáltatónk bankszámlára utalja a fizetést, és ahhoz a bankkártya segítségével férünk hozzá a legegyszerűbben.

Betéti kártya vagy hitelkártya?

 

A betéti kártya a köznapi szóhasználatban elsősorban bankkártya néven ismert. Ehhez a kártyához egy bankszámla kapcsolódik, amelyen a saját pénzünket tarthatjuk, kezelhetjük, erre a bankszámlára érkezhet a fizetésünk, erről vehetünk fel készpénzt, innen indíthatunk átutalásokat stb. A bankkártya segítségével a számlán tartott összegből egyszerűen és gyorsan vásárolhatunk a kártyát elfogadó üzletekben – magyarázta Pál Eszter, az Erste Bank szakértője.

A hitelkártyával ezzel ellentétben nem a saját pénzünket költjük, hanem a bank által rendelkezésre bocsátott hitelkeretet. A jövedelmünk és fennálló hiteltartozásaink alapján a bank megállapít egy hitelkeretet, amelyhez a kártyával férhetünk hozzá. A hitelkártyával belföldön és külföldön vásárolhatunk a kártyát elfogadó üzletekben vagy az interneten. A hitelkártyával történő készpénzfelvételt csak feltétlenül szükséges esetekben javasoljuk, mert annak minden esetben díja van, és a készpénzfelvétel napjától kamatot számít fel a bank. A hitelkártyán fennálló tartozásunkat vagy annak egy részét elegendő havonta egyszer, utólag visszafizetni. Kis odafigyeléssel minden hónapban kamatmentesen vásárolhatunk a bank pénzéből. Ám ha nem fizetjük vissza időben a tartozást és a kártya használatához kapcsolódó egyéb díjakat, akkor magas kamatokkal kell számolnunk. Érdemes tehát arra is figyelni, hogy a „biztonsági tartalékként” kezelt hitelkártya önmagában is pénzbe kerül: az éves díját akkor is fizetni kell, ha egyáltalán nem használjuk.

Mind a betéti, mind a hitelkártyára jellemző, hogy a kártyával történő belföldi és külföldi vásárlásokért a kibocsátó bank nem számít fel díjat. Külföldi vásárlások előtt azonban érdemes tájékozódni az adott üzletben, hogy a kártyás vásárlásért az üzlet felszámít-e valamilyen külön díjat – ez néhány országban elfogadott.

Melyiket válasszuk?Mikor érdemes bankkártyát használni?

Betéti kártyák esetén is többféle típusból választhatunk: Az elektronikus bankkártyák kizárólag elektronikus kártyaelfogadó készülékkel rendelkező kereskedőknél használhatók, míg a dombornyomott kártyák mind elektronikus, mind mechanikus berendezésnél (kézi lehúzó készülék) és internetes vásárlásra is használhatók.

Hitelkártya-igényléshez nem szükséges a hitelkártyát kibocsátó banknál bankszámlát nyitnunk, és arra utaltatnunk a fizetésünket, így hitelkártyát bárhol igényelhetünk, egyéni választásunktól függően. A legtöbb hitelkártyához valamilyen kedvezményprogram is kapcsolódik (például pontgyűjtés vagy a kártyás vásárlások összege után bizonyos visszatérítés), ezért azt érdemes megnéznünk, hogy a saját vásárlási szokásaink alapján melyik szolgáltató által kibocsátott hitelkártya nyújtja számunkra a legtöbb előnyt. Emellett nem mindegy, hogy az adott hitelkártyának milyenek a kondíciói (éves kártyadíj, havi zárlati díj, THM a legfontosabbak).

Kártyahasználat belföldön

A bankkártyával történő vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy az adott kereskedő elfogadja-e bankkártyát. Bankkártyával fizetni azoknál a kereskedőknél lehetséges, akik valamely bankkal bankkártya-elfogadói szerződést kötöttek az adott kártyára vonatkozóan. Ellenőrizni kell tehát, hogy a kártyán szereplő kártyatársaság védjegye (logója) ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratánál vagy a pénztárban stb. Ahol igen, ott az adott kártyatársaság által kibocsátott kártyával lehet fizetni.

A betéti kártyák és hitelkártyák jelentős része ma már chippel van ellátva. A chip segítségével végrehajtott tranzakciók nagy részénél, így a kereskedői vásárlások esetében is szükséges lehet a bankkártyánk PIN kódjának megadása, mely fokozza a kártyahasználat biztonságát. Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérik, mindig olvassa el figyelmesen, mit ír alá.

Kártyánkat ne tévesszük szem elől! Figyelnünk kell arra is, hogy a kártyát valóban csak egyetlen terminálon húzzák keresztül, azaz csak egyetlen berendezés olvassa le a rajta lévő információkat.

Miért kerül pénzbe a kártya használata?

A betéti kártyával vagy hitelkártyával történő belföldi és külföldi vásárlásért a kibocsátó bank nem számít fel díjat, ezért célszerű a bankkártyát elsősorban vásárlásra használni, és azzal fizetni az üzletekben.

A bankkártyával történő készpénzfelvételért azonban már előfordulhat, hogy fizetnünk kell. Több banknál elérhetők olyan bankszámlacsomagok, amelyek meghatározott számú vagy korlátlan számú díjmentes készpénzfelvételt biztosítanak. Ezt jellemzően a saját ATM-hálózatán (belföldi és bizonyos esetekben külföldi) nyújtja a bank, ezért érdemes megnéznünk, hogy mekkora saját ATM-hálózattal rendelkezik az a bank, amelyet választunk. A külföldi készpénzfelvétel – a már említett kivételektől eltekintve – általában díjköteles és drágább, ezért érdemes külön figyelni a feltételekre.

Bankkártyával külföldön

Mielőtt külföldre indulunk, fontos, hogy ellenőrizzük a kártya lejárati dátumát és a napi vásárlási, illetve készpénzfelvételi limitet, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Érdemes a bankunktól olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést kapunk. Így mindig figyelemmel kísérhetjük a pénzmozgásokat, és illetéktelen kártyahasználat esetén azonnal letilthatjuk a kártyát.

Utazás előtt jegyezzük fel a bank telefonszámát, illetve a letiltáshoz szükséges információkat (kártyaszám), hogy szükség esetén rendelkezésre álljon. Ezeket az információkat ne tartsuk a kártya mellett.

Külföldi használat esetén arra is figyelnünk kell, hogy szerepel-e a kártyán a „Valid only in Hungary” felirat, ebben az esetben ugyanis a kártya csak Magyarországon használható.

Különösen szállodákban jellemző, hogy kártyánkon bizonyos összeget kaucióként zárolnak a számlánkon, de ettől függetlenül a szállás költségeit fizethetjük akár készpénzben is. Ezekre a helyzetekre előnyös választás a hitelkártya, hiszen akkor a zárolás nem a saját pénzünkből, hanem a bank által nyújtott hitelkeretből történik.

Zárolás esetén ügyelni kell arra, hogy a kijelentkezést követően a foglalásba került összeget a szálloda szabadítsa fel. Amennyiben bármilyen kárt okozunk, csakis a kártyabirtokos engedélyével és beleegyezésével, külön tranzakció során történhet meg az összeg leemelése. Külföldi tranzakciók esetén a zárolt és a terhelésre került összeg között kis összegű eltérés lehet, ennek oka a zárolás és a terhelés napja közötti árfolyamkülönbség.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top