10 perc magadra

5 dolog, amit lefekvés előtt mondj el magadnak

Sokan az aznapi problémáinkat, feszültségeinket az ágyba is magunkkal visszük, így az alvás sokszor messze nem pihentető. Lássuk, milyen gondolatokkal érdemes felvérteznünk magunkat, hogy ne csak a pihenés, hanem a másnap is felüdülés legyen.

Hálás vagyok… 

Sorold fel, mi mindennek tudtál örülni aznap, melyek voltak azok a pillanatok, amelyek megszépítették, jobbá tették a napodat! A hála érzése növeli a boldogságszintünket, javítja az immunrendszert, de sokat segíthet a kapcsolatok erősítésében, ahogyan az elalvás megkönnyítésében is.

Öt dolog, amit lefekvés előtt mondj el magadnak

Tiszta lap

Egy 2012-es tanulmány szerint, ha negatív érzelmekkel fekszünk az ágyba, valóban kis eséllyel lesz pihentető az alvásunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden konfliktusunkat meg kell oldanunk elalvás előtt, de fontos, hogy a tudatunkat igyekezzünk megszabadítani a rossz gondolatoktól. Ha bocsánatkérésre vagy szakításra is kerülhet sor, próbáld tudatosítani magadban, hogy abban a percben az alvás, a nyugodt gondolatok a legfontosabbak, hogy másnap új erővel nézz a gondjaid megoldása elé.

Öt dolog, amit lefekvés előtt mondj el magadnak

Erős vagyok

Bátorítsd, erősítsd magad egy hosszú nap elmúltával. Használhatsz másik, számodra fontos jelzőt is, a lényeg, hogy dicsérd meg magad az aznapi teljesítményed alapján, kiemelve erősségeidet és pozitív jellemzőidet. Az önelfogadás és önmagunk értékelése elengedhetetlen a boldogabb élethez, ennek ellenére sajnos nagyon sokan nem gyakorolják…

Öt dolog, amit lefekvés előtt mondj el magadnak

Hogyan lehetek még jobb?

Gondolkodjunk kreatívan, vegyük górcső alá, miként fejlődhetünk tovább számunkra fontos területeken. Lehet, hogy nem találjuk a megfelelő választ, de egyes szakértők szerint a belső hangunk is megadhatja erre a megoldást, mégpedig akár alvás közben. Hagyatkozzunk hát bátran rá, és álmodjuk meg a megoldást.

Öt dolog, amit lefekvés előtt mondj el magadnak

Megtalálom a nyugalmamat!

Ha nagyon forgolódunk, és nem találjuk a helyünket, találjunk egy számunkra megnyugtató mantrát, és arra összpontosítva, magunkban vagy csendben ismételgetve igyekezzünk lazítani. Ne legyünk szigorúak magunkkal, ha elkalandozik a figyelmünk, térjünk újra és újra vissza a mantránk ismétléséhez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top