Szabadidő

5 tipp, amiért érdemes Korzikára utaznod

Az ókori görögök kallistének, a legszebbnek nevezték – ma is ez a jelző illik rá a legjobban. Korzika ezerarcú sziget, amely dúskál a fényben, ízekben és illatokban, ráadásul ősszel a legideálisabb felkeresni.
Top 5 város
Ajaccio (nyüzsgés, Napóleon emlékei)
Bonifacio (sziklára épült, erőd veszi körül)
Bastia (patinás régi kikötő)
Corte (Korzika régi fővárosa, 600 éves citadella)
Sartène (a legkorzikaibb városnak tartják, hangulatos, szűk utcákkal)

A Korzikára érkezőt az lepi meg a legjobban, hogy milyen zöld a sziget. Vadregényes hegyek, sziklás partok élnek a képzeletünkben, ehelyett pálmafák, illatozó mediterrán fenyők, paratölgyligetek fogadnak. A sziget csak később, a belsejébe bejutva engedi megmutatni magát. Itt láthatjuk azt a lélegzetelállító tájat, amelyre vágytunk, a terméskőből épült házakat, a középkori falvakat és a kecskenyájakat. Aki nyaralását a tengerparton, hasát süttetve tölti, és nem látogat el a sziget belsejébe, az bizony nem látott semmit Korzikából.

Bastia, Korzika legszínesebb városa
Bastia, Korzika legszínesebb városa

 

A kompok, illetve repülők a nagyobb városokba érkeznek, a legtöbb az északi Bastiába. A legeredetibb és legszínesebb városnak tartják, itt él a legtöbb bevándorló is. Érdemes felsétálni az óvárosba, ahol számos barokk műemlék található. Kikötője a legnagyobb, a közelében található kéttornyú templom a város jelképévé vált.

Top 5 tengerpart
L’lle Rousse-tól Calviig (sziklás, vadregényes, kisvonat köti össze őket)
Scandola természetvédelmi terület (UNESCO-világörökség)
Golfe de Porto (Piana: természetvédelmi terület vöröshomokkő-sziklákkal)
Bonifacio környéke (hajókirándulások, búvárkodás)
Porto Vecchio (homokos strandok, kiépített üdülőövezet)

A legszebb fekvésű város címére minden bizonnyal Bonifacio pályázhatna a legnagyobb eséllyel: a magas, fehér mészkősziklákra épült város látványa a tenger felől megközelítve lélegzetelállító. Lentről erődnek tűnik a vörösessárga, hatalmas falrendszer. Fent, a városban megtudjuk: a középkori várfal évszázadokon át védte sikerrel a várost a betolakodók elől. Ez utóbbiak közül a leglátványosabb nyomot a spanyolok hagyták. 1420-ban Aragónia királya akarta bevenni Bonifaciót, de félve a lakosok ellenállásától, egy éjszaka alatt lépcsősort faragtatott katonáival a puha mészkősziklába. Ám ezen feljutva sem sikerült a támadás, így V. Alfonz elhagyta csúfos kudarca helyszínét, és soha többé nem tért vissza Korzikára.

Ajaccio vonzó kikötőváros
Ajaccio vonzó kikötőváros

 

A sziget fővárosa Ajaccio, Bonaparte Napoleon szülőhelye. Egyedi hangulatú, vonzó kikötő, igazi nagyváros, a világ egyik legszebb öble mentén épült. A háttérben magas hegyek húzódnak, amelyek még májusban is hósipkás kulisszául szolgálnak. Az éghajlat enyhe, az ajacciói laza életforma pedig az első pillanattól fogva elbűvöli az idegent, ahogy megérkezik. Élénk, vibráló színek, a helyi piac elképesztő változatossága, az óváros szűk utcái és történelmi levegője, a középkori citadella tövében sütkérező nyaralók – a főváros mindenkinek azt nyújtja, amire vágyik.

Bonifacio látványa lélegzetelállító
Bonifacio látványa lélegzetelállító
Gesztenyesör és mézzel töltött kecskesajt – gasztronómiai kalandozások
A korzikai gasztronómia eltér a franciától, elsősorban a helyi nyersanyagok használata miatt. A sajtok csaknem mindegyike kecsketejből készült, a leghíresebb a friss sajt, a brocciu, amelyet omlettbe, tésztákba is kevernek. Széles körben elterjedt a gesztenye: lekváron kívül mézet, sört, likőrt, bort, sőt whiskyt is készítenek belőle. A szigeten sok a vaddisznó, a belőle főzött ragu hasonlít a mi pörköltünkhöz. A vaddisznópástétom messze földön is kedvelt. A korzikaiak lekvárban verhetetlenek: a fügét étcsokoládéval, dióval dúsítják, keverik a sárgadinnyét a citrusfélékkel, a cukkinit az almával, a körtét a mandulával, de külön mandula- és mogyorólekvárt is kapni.

Jó, ha tudod…

Korzika 8720 km² területű sziget a Földközi-tenger nyugati medencéjében, 260 000 lakossal. Franciaországhoz tartozik, de a francia nyelven kívül a korzikai is hivatalosnak számít, a feliratok is kétnyelvűek. A korzikai nyelvben más betűk és hangok is vannak, mint az olaszban és a franciában.
Fővárosa Ajaccio (ejtése olaszul: ájáccsó, franciául: ázsákszió, korzikaiul: ájáksu).

Megközelítés: repülővel (Air France), párizsi átszállással (oda-vissza, 70 000 Ft+illetékek), vagy komppal Nizzából, Marseilles-ből, Toulonból (www.sncm.at), ill. Olaszországból (Livorno) és Szardíniáról: www.corsicaferries.com (Livornóból, elővételben 2 fő+autó oda-vissza 120 eurótól).

A legtöbb korzikai sajt kecsketejből készül
A legtöbb korzikai sajt kecsketejből készül

 

Az árak a szezontól függően nagymértékben változnak. A főszezon július közepétől augusztus végéig tart, ekkor 2-3-szoros árakkal kell számolni szállásokon és éttermekben is. Elő- és utószezonban, a hegyvidéken már 35 euróért is kínálnak kétcsillagos szállodát 2 főre, de ugyanitt főszezonban 170 euróig is felkúszik az ár. A tengerparti üdülőhelyek a legdrágábbak. Olcsóbb kemping: autó 2,50, sátor 2 euró+fejenként 4,50 euró/nap.

Étkezés: saláta, pizza 10–12 euró, főétel 12–25 euró, háromfogásos menü 20–30 euró.

Helyi közlekedés: van vasút, amely csodálatos környezetben fut a középső, hegyes részeken is. A távolsági buszok hálózata gyér. Aki be akarja járni a szigetet, annak elengedhetetlen a saját vagy bérelt autó, de a szerpentineken való vezetés csak nagyon jó, gyakorlott sofőröknek ajánlott!

Ki járt már Korzikán? – fórum » Korzika.lap.hu »
Korzikai nagybevásárlás – fórum » Franciaország.lap.hu »
Elba-Korzika-Szardínia – fórum » Franciaország-utazás.lap.hu »

Tipp: Ha Franciaországba készülsz, a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján minden nélkülözhetetlen információt megtalálsz, és még franciául sem kell tudnod. Szállások, közlekedés, látnivalók, tippek, ötletek: http://hu.franceguide.com/ »

További információk »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top